Spring naar hoofd-inhoud

Week van de Veiligheid 2019 van start met een bijeenkomst over cybercriminaliteit

De Week van de Veiligheid is gestart. Een week lang extra aandacht voor criminaliteitspreventie in Limburg. De aftrap was maandag 7 oktober in Roermond op het Ondernemersplein. Hier nam onder andere spreker Maria Genova ondernemers mee op een toer door het landschap van cybercriminaliteit. Waar zitten de risico’s? Hoe kun je je onderneming beschermen en wat doe je als het een keer misgaat?

De bijeenkomst werd geopend door burgemeester Rianne Donders van de gemeente Roermond, een fervent strijdster als het gaat om criminaliteit en de impact op de samenleving, én Paul Verhoeven, ondernemer en voorzitter van PVO Limburg en ervaringsdeskundige op het gebied van cybercriminaliteit.

 

Maria Genova sprak uitgebreid over hoe gemakkelijk we gegevens online delen zonder dat we dat in de gaten hebben en hoe gemakkelijk anderen daar misbruik van kunnen maken. Met praktijkvoorbeelden werd duidelijk hoe bedrijven vaak uit onwetendheid slachtoffer worden van data-diefstal. Ze gaf tips en handvaten hoe je jezelf online kan beschermen, onder andere door het goed gebruik van wachtwoorden.

 

Een ethical hacker heeft live laten zien hoe kwetsbaar onze digitale wereld is. Aanwezigen werden meegenomen in de denkwijze van cybercriminelen. Joke, werkzaam bij de Politie Limburg, gaf een kijkje in de wereld van de digitale handhaving. Hoe ver zijn ze en waarom zou je een melding maken van een hack.

 

Cyberescaperoom

De hele dag stond er een mini-cyberescaperoom op het Ondernemersplein waar ondernemers konden ervaren hoe een hacker te werk gaat, waarom hun aanpak vaak werkt en wat men kan doen.

 

Later in de Week van de Veiligheid – die duurt tot 13 oktober – zijn ook andere bijeenkomsten te volgen. Bekijk hier het complete programma.

8 oktober 2019

Archief