Spring naar hoofd-inhoud

Vier nep-bankmedewerkers vast voor bankpasfraude

Het is een bekende vorm van fraude: iemand doet zich voor als medewerker van je bank en weet jou je bankpas en pincode te ontfutselen. Ondanks de bewustwording die voor dit probleem wordt gecreëerd, trappen nog veel mensen in deze oplichtingstruc.

Dat gebeurde onlangs nog in Rotterdam, waar minstens 18 mensen, vooral ouderen, het slachtoffer werden van bank- en pinpasfraude. Dat meldde de regionale publieke omroep Rijnmond vorige week op zijn website.

Verdachten zijn drie mannen en één vrouw

Naar aanleiding van de frauduleuze praktijken werden drie Rotterdammers, één van 19 jaar en twee van 22 jaar, opgepakt. De drie mannen werkten samen met een 21-jarige vrouw uit het Brabantse Nistelrode. Het onderzoek loopt nog en de politie sluit niet uit dat er nog meer verdachten worden aangehouden.

Buit bedraagt minstens 50.000 euro

De drie Rotterdammers sloegen toe in Rotterdam-Zuid, in de omgeving van (Tuindorp) Vreewijk, een wijk in het stadsdeel Feijenoord. Tientallen mensen uit deze omgeving deden aangifte bij de politie van oplichting, nadat ze werden gebeld door een ‘bankmedewerker’ die meldde dat ze met spoed hun bankrekening moesten blokkeren. Minstens 18 mensen tuinden in de babbeltruc en verstrekten hun bankgegevens. Ook gaven sommigen hun pincode en bankpas af, omdat deze zogenaamd vernietigd moest worden. Op deze manier maakten de verdachten volgens de politie in totaal meer dan 50.000 euro buit. Eén slachtoffer is een vrouw van boven de 100 jaar oud.

Minstens 18, waarschijnlijk tientallen slachtoffers

Op basis van de aangiften en bewakingsbeelden bij pinautomaten kwam de politie de verdachten op het spoor. De vier worden verdacht van minstens 18 gevallen van bankoplichting, maar de politie vermoedt dat er in totaal tientallen slachtoffers zijn van het viertal. Met de buitgemaakte pinpassen werd niet alleen geld afgehaald bij pinautomaten, maar ook gepind in verschillende winkels.

Slinkse trucs

Het is niet overbodig om nogmaals te benadrukken dat je bank je nooit naar je pincode zal vragen. Ook zal je bank nooit een medewerker langs je huis sturen om je bankpas op te halen. Er zijn enkele slinkse trucs die oplichters toepassen om je vertrouwen te winnen en zo toch je bankpas in handen te krijgen. Eén daarvan is dat je wordt gevraagd je bankpas door te knippen. Maar zolang de chip niet kapot is, werkt je doorgeknipte bankpas nog ‘gewoon’. Een andere truc is dat je wordt gebeld met een nepcode en dat je je bankpas alleen mag afgeven aan een ‘bankmedewerker’ die op de hoogte is van verificatiecode. Trap hier niet in. Geef kortom NOOIT je bankpas of pincode af.

13 maart 2023