Spring naar hoofd-inhoud

Terugblik: Week van de Veiligheid 2019

Tijdens de week van de veiligheid in oktober stond cybercriminaliteit en digitale veiligheid centraal. Diverse bijeenkomsten zijn in samenwerking met ondernemers in Limburg georganiseerd.

De opening was 7 oktober met een volle zaal op het Ondernemersplein in Roermond. Maria Genova nam de deelnemers mee in de wereld van hackers, datalekken, cyberaanvallen en tegenmaatregelen. Kevin Huijten, student van het ROC Vista, liet zien hoe een hacker gebruik maakt van openbare bronnen. Joke Rooijakkers en Robin Meessen van het politie innovatielab namen de aanwezigen mee in de wereld van de hacktechnieken en de opsporingskant van digitale criminaliteit. Op het Ondernemersplein stond een cyberescaperoom. In deze cyberescaperoom konden mensen ervaren hoe je reageert op een digitale dreiging.

 

In Maastricht was op 8 oktober een bijeenkomst in samenwerking met SIM Maastricht. Hier hebben Jeroen Duijsens en Erik van der Heijden (ethical hacker) het publiek laten kennismaken met de criminele mogelijkheden die de toenemende digitalisering biedt. Ook hier stond de cyberescaperoom.

 

Parkmanagement Weert en Cranendonk en PVO Limburg hebben op 10 oktober een bijeenkomst georganiseerd waar de studenten van ROC Gilde hun bevindingen van de eerste ronde cyberscans presenteerden. In de weken voorafgaand de bijeenkomst hebben de studenten onder begeleiding van het Expertisecentrum Cyberweerbaarheid (ECCW) een tiental bedrijven bezocht en daar de cyberweerbaarheidsscan uitgevoerd die het ECCW aanbiedt. De bevindingen waren uitermate leerzaam en de deelnemende bedrijven reageerden positief. De samenwerking met de ROC’s Vista en Gilde krijgt daarmee steeds meer vorm.

 

In samenwerking met de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) was er op 11 oktober een seminar die specifiek op de maakindustie was gericht. Egbert-Jan Sol, hoogleraar in Delft en verbonden aan TNO, en vier van zijn studenten presenteerden de ontwikkelingen in de Operational Technology en de consequenties en risico’s daarvan. Het bleef niet alleen bij praten. De deelnemers leerden zelf, met behulp van hun eigen laptop en een geleende Raspberry Pie, hoe ze zich moeten beschermen tegen de hacks die de vier studenten uitprobeerden.  Hoewel de nadruk lag op de OT werd al snel duidelijk dat menselijk gedrag een cruciale factor is. Vrijwel niemand van de deelnemers had eraan gedacht om het wachtwoord van de Pie te wijzigen zodat de eerste hack al binnen vijf minuten een feit was.

28 november 2019

Archief