Spring naar hoofd-inhoud

Politie Limburg neemt eerste ‘ondermijningsbus’ in gebruik

Politie Limburg heeft als eerste politie-eenheid in Nederland de beschikking over een ondermijningsbus. Dat is een politiebus omgebouwd tot kantoor op wielen. De bus wordt, op locatie, ingezet om ondermijnende criminaliteit te bestrijden. Dat gebeurde december vorig jaar voor het eerst tijdens een controle in Sevenum, in de gemeente Horst aan de Maas.

Van buiten is de ondermijningsbus niet te onderscheiden van een gewone politiebus. Maar achter het exterieur gaan tal van geavanceerde functionaliteiten schuil. In feite is de bus een rijdend politiebureau, waar verdachten gehoord kunnen worden en foto’s en vingerafdrukken genomen kunnen worden. In de bus is ook een mobiel röntgenapparaat aanwezig, bedoeld om verborgen ruimten in onder andere voertuigen en gebouwen aan het licht te brengen. De bus beschikt over meerdere werkplekken, waardoor ter plekke een beschrijving van het plaats delict kan plaatsvinden en ook een groot deel van de administratieve afwikkeling op locatie kan worden gedaan.

De ondermijningsbus werd eind vorig jaar voor het eerst ingezet tijdens een criminaliteitscontrole in Sevenum. Dat resulteerde in de inbeslagname van onder andere verschillende voertuigen, 3 kg illegaal vuurwerk en een hoeveelheid verdovende middelen. Hoewel de ondermijningsbus op dit moment nog enig in zijn soort is, is het niet ondenkbaar dat er in de toekomst meer van deze bussen worden ingezet.


Bron: www.hallohorstaandemaas.nl

17 januari 2023

Archief