Spring naar hoofd-inhoud

Onveilige ‘slimme’ apparaten worden straks van de markt geweerd, maar de risico’s blijven!

Onveilige routers, netwerkschijven en beveiligingscamera’s blijven ondanks de strengere regels een probleem, waarschuwen deskundigen. De toestroom aan onveilige apparatuur wordt weliswaar gestopt, maar dat gebeurt terwijl er jarenlang met de kraam open gedweild is.

Hoogleraar computerbeveiliging Michel van Eeten van de TU Delft brengt het probleem in kaart: “De nieuwe regels gaan voorkomen dat er nieuwe onveilige apparaten op de markt komen, maar er staan al honderdduizenden en misschien miljoenen van de slimme apparaten in Nederland. Daarin worden continu nieuwe softwarelekken ontdekt.”

Er is op dit moment niemand bij de overheid bezig met het structureel opsporen van onveilige slimme apparaten, blijkt uit een rondgang van de NOS. Een grote fout! Veel internetcriminelen doen niets anders dan, grotendeels geautomatiseerd, zoeken naar slachtoffers op het internet die geen benul hebben. Hiermee kunnen criminelen vervolgens ddos-aanvallen uitvoeren, spam versturen en nieuwe hackaanvallen lanceren. Slimme apparaten zijn ook een doelwit van inlichtingendiensten.

Het gehele artikel kun je lezen via nos.nl/artikel/2449517-onveilige-slimme-apparaten-straks-van-de-markt-geweerd-maar-risico-s-blijven

2 november 2022

Archief