Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwe afhandeling aangifte winkeldiefstal

De politie in Limburg start op 14 april met een nieuwe methode van afhandeling first offenders winkeldiefstallen en internetaangifte. De voorbije maanden heeft onder de noemer ‘betekenisvolle afhandeling van winkeldiefstal voor meerderjarige first offenders’ een succesvolle pilot plaatsgevonden.

De nieuwe methode levert voordelen op voor zowel winkeliers als de politie. Het hele proces is gebruikersvriendelijker en zorgt voor een veel efficiëntere afhandeling. Vanzelfsprekend vraagt dit om gewenning, maar de ervaringen tot nu toe zijn positief.

 

Wijzigingen
Voor de winkelier brengt de nieuwe methode twee belangrijke wijzigingen met zich mee:

·       aangifte kan digitaal worden gedaan (ook via smartphone) op www.politie.nl/winkeldiefstal;

·       meerderjarige first offenders kunnen (onder voorwaarde) een reprimande krijgen.

Meer informatie over de nieuwe manier van werken is te vinden in een overzichtelijke infosheet (klik hier). Wil je weten hoe de praktijk werkt, bekijk dan het instructiefilmpje. (N.B.: het betreft hier een nagespeelde situatie, waarin de verdachte medewerking verleent, maar dat is niet altijd het geval). 

De nieuwe methode komt als vervanging van de huidige systeem waarmee meldingen en aangiftes worden afgehandeld. De exacte startdatum wordt binnenkort bekend gemaakt. De pilot is uitgevoerd in Publiek-Private Samenwerking met politie, Openbaar Ministerie en meerdere winkeliers(verenigingen). De winkelketens zijn ook landelijk geïnformeerd over dit werkproces.

 

Pilot in diverse delen van het land
De pilot-fase is in diverse delen van ons land uitgevoerd. Ook in Limburg was dat het geval waarbij ondernemers in de gemeente Heerlen hierbij betrokken zijn geweest. Mathieu Linders, één van de betreffende ondernemers in Heerlen, deelt zijn eerste ervaringen graag met zijn collega’s. “De nieuwe methode werkt op zich goed en de voordelen zie ik zeker. Als het haalbaar is, dan zou ik graag de handtekening niet via een aparte app hoeven te doen, maar in dezelfde app.” Mathieu vult nog aan dat voor winkeliers een koppeling met SODA ook mooi zijn, maar dit valt buiten het politieproces.

 

Maak account aan
Maak alvast een account aan op site van de politie (klik hier). Lees voor hulp en tips voor het aanmaken van een account deze instructiekaart.

Is sprake van heterdaad? Is bijvoorbeeld een winkeldief aangehouden of op de vlucht? Bel 112. Geen spoed? Bel 0900-8844. De SODA-afhandeling blijft, ook in geval van een reprimande bestaan, net als de mogelijkheid een winkelverbod op te leggen.

1 april 2021

Archief