Spring naar hoofd-inhoud

Meldpunt criminaliteit in het buitengebied

Er is een officieel Meldpunt Criminaliteit Buitengebied in Limburg, waar anoniem melding gedaan kan worden over criminaliteit en misdaad in het buitengebied. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) introduceert dit meldpunt naar aanleiding van de nieuwe tractordiefstallengolf in Limburg. Daarnaast is de LLTB benieuwd naar meldingen van criminele activiteiten die in het recente verleden hebben plaatsgevonden tot 3 jaar geleden.

De melder hoeft niet per se zelf slachtoffer van een misdrijf te zijn. Limburgse boeren en tuinders kunnen via een formulier melding maken van criminaliteit. Het meldpunt is te vinden via https://www.lltb.nl/criminaliteit.


Aanleiding

De nieuwe aanleiding voor het meldpunt is de diefstal van een tiental tractoren bij verschillende fruittelers in het Heuvelland. ‘Het loopt ondertussen de spuitgaten uit’, aldus LLTB-voorzitter Léon Faassen. ‘We kampen al heel lang met criminaliteit in het buitengebied. Denk aan de diefstal landbouwvoertuigen en diesel en het planten van hennep tussen de mais. Vandaar dat we samen met het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing werken aan programma’s om de criminaliteit op het platteland verder terug te dringen.’

 

De tractordieven sloegen afgelopen week toe in Ulestraten, Kasen en Schimmert. De getroffen ondernemers krijgen van de verzekering hooguit de dagwaarde terug en dat is in de regel bijna niets, als het een oudere tractor betreft.

 

Totaaloverzicht
De LLTB wil een totaaloverzicht krijgen van alle soorten criminaliteit waar boeren en tuinders mee te maken hebben. ‘Agrarische ondernemers worden al heel lang geconfronteerd met criminele activiteiten rondom hun erf’, zegt Faassen. ‘De laatste tijd krijgen we steeds meer signalen, via onze leden of we lezen het in de media. De hoogste tijd om een totaaloverzicht te hebben, waarmee we met onze partners het gesprek aan kunnen gaan.’


Grensgebied

Volgens Faassen is Limburg als grensregio extra kwetsbaar. ‘Het lijkt erop dat juist Limburgse boeren en tuinders meer te maken hebben met criminele activiteiten. Zelfs de Westdeutscher Rundfunk (WDR) vond dit erg opvallend. Zij waren gisteren bij ons op bezoek om daar verder op in te zoomen. Zij zeggen dat dit aan de Duitse kant van de grens veel minder speelt. Ik hoop dat het meldpunt meer helderheid gaat geven over de ernst van deze problematiek’, aldus Faassen.

12 december 2016

Archief