Spring naar hoofd-inhoud

Maatregelen zorgen voor minder betaalverzoekfraude via Marktplaats

Uit cijfers van het cybercrimeteam van politie Limburg blijkt dat het aantal fraudegevallen met betaalverzoeken via Marktplaats de afgelopen twee jaar met ruim driekwart is gedaald. De sterke daling is het gevolg van een intensievere samenwerking tussen de politie en de advertentiewebsite.

Dat staat in een artikel van de NOS.

 

Wat is betaalverzoekfraude?

Bij betaalverzoekfraude op Marktplaats doet een oplichter zich voor als een koper. Deze ‘koper’ vraagt je om één cent over te maken, zogenaamd om te kijken of je een betrouwbare partij bent. Je krijgt een link met een betaalverzoek. Als je hierop klikt, kom je nietsvermoedend op een phishingwebsite terecht. De oplichter kijkt over je schouder mee terwijl jij de inloggegevens van je bank invult. Met die gegevens kan de oplichter inloggen op je bankrekening en deze plunderen.

Daling gevolg bewustzijnscampagne

Volgens het cybercrimeteam van de politie Limburg liep het aantal meldingen van frauduleuze betaalverzoeken via Marktplaats in piekperioden op tot circa duizend per maand. Nu zijn dat er nog maar honderd. Die daling is het gevolg van een bewustzijnscampagne waarin de politie en het verkoopplatform gebruikers hebben gewezen op de werkwijze van fraudeurs. Ook heeft Marktplaats technische maatregelen genomen, zoals het standaard afschermen van je telefoonnummer, zodat fraudeurs niet buiten Marktplaats contact kunnen zoeken met verkopers, bijvoorbeeld via WhatsApp.

Opgelicht via Marktplaats? Doe aangifte!

De politie benadrukt dat het belangrijk is om aangifte te doen van betaalverzoekzoekfraude via Marktplaats of andere advertentiesites. Zo krijgt men beter zicht op deze vorm van cybercrime. Dat helpt de politie bij het voorkómen van oplichting via online handelsplatformen en bij het hinderen en opsporen van oplichters.

 

Bron: NOS.nl

 

 

 

29 maart 2023