Spring naar hoofd-inhoud

Keurmerk Veilig Buitengebied

Het Keurmerk Veilig Ondernemen bestond al langer, nu wordt er geëxperimenteerd met het Keurmerk Veilig Buitengebied.

(Boeren)bedrijven en bewoners in buitengebieden krijgen steeds vaker te maken met criminele activiteiten, zoals inbraken, diefstal van diesel en kostbare landbouwmachines. Bovendien zijn de vaak uitgestrekte en afgelegen buitengebieden in trek als het gaat om de dumping van chemisch afval en drugsafval of het huisvesten van hennepkwekerijen in leegstaande schuren. De eerste vier publiek-private samenwerking in buitengebieden zijn inmiddels gestart, o.a. het buitengebied Bronkhorst, Oisterwijk/Moergestel, Ede en Dronten.

Het samenwerkingsverband bestaat uit de provincie, gemeente, politie, brandweer, bewoners/ondernemers, het Openbaar Ministerie, LTO, LLTB, Waterschap, Cumela, Agrio, Platform Veilig Ondernemen (RPC) en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). De eerste stappen zijn gezet, zoals een veiligheidsanalyse van het hele gebied. Een schouw brengt in kaart waar de zwakke plekken zitten en een enquête onder ondernemers en bewoners geeft meer informatie over de veiligheidsproblemen die spelen. Zo wordt duidelijk welke maatregelen nodig zijn om de veiligheid te verbeteren. De analyse gaat niet alleen over criminaliteit, maar ook over brandveiligheid, verkeersveiligheid, etc. Alle facetten van veiligheid die samenhangen met "Schoon, heel en veilig".

Belangrijkste tijdens het project is het verbeteren van de onderlinge communicatie. De “korte lijnen” zijn al direct winst. Partijen weten vaak niet van elkaar wat er speelt. Dat geldt ook voor de bedrijven onderling. Ondernemers en bewoners zijn de ogen en oren in het gebied en die roepen we op om verdachte zaken direct te melden. Door informatie beter te delen, kunnen er gerichte maatregelen worden genomen. Gemeente, politie en het OM kunnen pas ingrijpen als er melding wordt gemaakt van criminele activiteiten. Door deze samenwerking willen we zorgen dat de situatie die in de gemeenten eigenlijk nog wel goed is, ook goed blijft.

3 mei 2017

Archief