Spring naar hoofd-inhoud

Gemeentebestuur Maastricht hekelt Onderwereldkaart RTL

RTL Nieuws presenteerde onlangs zijn Onderwereldkaart, die ondermijnende criminaliteit in Nederland in kaart brengt. Zuid-Limburgse gemeenten lopen volgens het onderzoek het grootste risico om in de greep van de georganiseerde misdaad te komen. Burgemeester Penn-te Strake van Maastricht kan zich niet zonder meer vinden in die conclusie.

Dat meldt het dagblad De Limburger.

De Onderwereldkaart van RTL Nieuws geeft, naar eigen zeggen, een beeld van ondermijnende criminaliteit in Nederlandse gemeenten. Op de ranglijst van ondermijningsgevoelige gemeenten scoren maar liefst vijf Limburgse gemeenten in de top 10: Heerlen (1), Kerkrade (2), Sittard-Geleen (7), Brunssum (9) en Roermond (10).

Data herkenbaar, conclusies niet zonder meer

Met plek 41 (van 352) valt Maastricht ruim buiten de top 10, maar is de gemeente volgens het onderzoek nog altijd een stuk gevoeliger voor ondermijning dan de gemiddelde Nederlandse gemeente. De fractie van de VVD schrok daarvan en stelde bij monde van raadslid Guiseppe Noteborn vragen aan burgemeester Penn-te Strake. Die zei dat het gemeentebestuur de data wel herkende, maar zette ook vraagtekens bij de conclusies van het onderzoek.

Geen verschil handel en bezit

Penn-te Strake stelt dat het risico op ondermijning weinig tot niets zegt over de daadwerkelijke aard of omvang van de ondermijning. Zo staat Maastricht wat betreft wapenhandel op plek 14 in de ranglijst. Maar het Dashboard Zicht op Ondermijning, waar de Onderwereldkaart op is gebaseerd, maakt bijvoorbeeld geen onderscheid tussen wapenhandel en ‘bezit overige wapens’. Volgens de lokale politie waren er in 2022 geen meldingen van feitelijke wapenhandel, waardoor de plek van Maastricht op de ranglijst in twijfel kan worden getrokken.

Bron: www.limburger.nl

20 januari 2023

Archief