Spring naar hoofd-inhoud

Ethische hackers kunnen zorgen voor een veiligere toekomst

Geen bedrijf lijkt veilig voor hackers. Zo was in het nieuws te lezen dat de KNVB slachtoffer is geworden van een ransomware-aanval. De ransomwareclub Lockbit heeft gevoelige informatie, waaronder paspoorten en contracten van Oranje-spelers, gestolen. De hackers eisen nu ruim een miljoen euro om te voorkomen dat de gegevens worden uitgelekt.

Is jouw bedrijf gevoelig voor een potentiële hack?

Door samen te werken met een ethisch hacker, kun je dit voorkomen. Ze kunnen je tips geven hoe je je gegevens beter kunt beveiligen, maar ook met toestemming proberen je bedrijf te hacken. Zo weet je waar de zwakke plekken zitten in de beveiliging.

 

Wil je meer weten over ethische hackers, dan raden we je aan om de cybersessie van RTL Z te bekijken. Hierin gaat verslaggever Suzanne Blonk onder andere langs bij de vrijwilligersorganisatie DIVD (Dutch Institute for Vulnerability Disclosure). Deze organisatie doet onderzoek naar kwetsbaarheden in digitale systemen én leidt jonge hackers op tot ethische hackers binnen hun eigen academie.

"Met het vrijwilligersinitiatief DIVD Academy proberen we jonge hackers ethiek bij te brengen", vertelt Astrid Oosenbrug. Voorzitter DIVD, "We hebben jongeren gehad die konden aantonen dat ze bij banken, zonnepanelen of pompstations konden inbreken. Op het eerste gezicht lijken het kwajongensstreken, maar bereken je de (financiële) impact door, dan kan de schade in de miljoenen oplopen. Gelukkig leren wij hen hoe zij op een ethische manier kunnen hacken."

 

Bron: RTL Nieuws 

1 mei 2023