Spring naar hoofd-inhoud

Criminelen actief opzoek naar omkoopbare ambtenaren: een gevaarlijke trend

De Rijksrecherche maakt zich zorgen over de opkomst van criminele tussenpersonen die ambtenaren omkopen. Deze tussenpersonen willen namelijk informatie verkrijgen en die doorverkopen aan criminele organisaties. Dit kan gaan om persoonsgegevens, zoals namen, adressen, kentekens en paspoort- of rijbewijsnummers.

Het probleem is dat ambtenaren zich hier vaak niet bewust van zijn en dat criminelen bewust op zoek gaan naar ambtenaren die ze kunnen omkopen. Hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

 

Volgens de baas van de Rijksrecherche moeten ambtenaren gecertificeerd worden voor sommige overheidswerkzaamheden, zoals het uitgeven van paspoorten. Een verklaring omtrent het gedrag (vog) is namelijk niet altijd voldoende. In 2022 heeft de Rijksrecherche al 49 zaken in onderzoek genomen die te maken hebben met corruptie en het lekken van informatie. Dit is dus geen incident.

 

Een voorbeeld van zo'n zaak is een voormalige gemeenteambtenaar in Den Haag die paspoorten vervalste voor zware criminelen, waaronder Ridouan Taghi en Naoufal F. Zij werd benaderd door een contactpersoon die door de rechtbank als een schakel tussen de boven- en onderwereld werd genoemd. Dit soort zaken zijn zorgwekkend en moeten voorkomen worden.

 

Bron: Nu.nl  

22 mei 2023